Yangın Geciktirici ve Geçirmez Boya ve Kaplamalar

Günümüzde çoğu bina ve yapıların bir dereceye kadar yangın koruması vardır. Yaşamları korumak, tahliyeye olanak tanıyan olası yapısal çöküşü geciktirmek, alanları sağlamak Yangın durumunda geçici sığınak, ve kaçış yolları bütünlüğünü sağlamak Bir yangının tırmanmasını önleme veya geciktirme ve yüksek değerli varlıkları koruma.

YANGIN KORUMA TÜRLERİ

Günümüzde çoğu bina ve yapıların bir dereceye kadar yangın koruması vardır. Yaşamları korumak, tahliyeye olanak tanıyan olası yapısal çöküşü geciktirmek, alanları sağlamak Yangın durumunda geçici sığınak, ve kaçış yolları bütünlüğünü sağlamak Bir yangının tırmanmasını önleme veya geciktirme ve yüksek değerli varlıkları koruma.

İki temel yangın koruma türü vardır: aktif ve pasif.

Aktif yangın koruma, alarm ve algılama sistemleri, sprinkler ve su baskın sistemleri, yangınla mücadele ekipmanları ve köpük ve toz söndürücüler içerir. Pasif yangın koruması, beton, mineral lifli levhalar, vermikülit çimentolar ve kabarmış kaplamalar gibi yapısal yöntemlerin ve malzemelerin bileşenlerini içerir.

yangin-geciktirici-ve-gecirmez-boya-ve-kaplamalar-gorsel-2

Yangın geçirmez çeliklerin kısa tarihi

Ateşe dayanıklı çelik için farklı teknikler geliştirildi ve geliştirilmeye devam ediyor. İkinci Dünya Savaşı öncesinde inşa edilen çoğu işleme tesisi için yoğun beton tercih edilen yöntemdi. Yapısal çeliğe (ilave ağırlığı karşılamak için fazlaca belirtilmesi gereken) ağır beton uygulanmıştır, çünkü betonun pahalı olmadığı ve çok yüksek sıcaklıklara iyi dayanabileceği bilinmektedir.

Sonunda, ağırlık problemini çözmek için hafif çimentolu kaplamalar geliştirilmiştir. Bu yanmaz malzemeler de ucuzdur, ancak orijinal yoğun beton yöntemiyle de birçok sorunu paylaşırlar. Çimento bazlı kaplamalar soğutma sırasında çatlama eğilimi gösterir. Bu nedenle, çimentolu kaplamalar bir yangın olayına maruz kaldıklarında, sonrasında önemli ölçüde güç ve istikrar kaybetme eğilimi gösterirler. Bu ateşleme yöntemleri de aşırı derecede emek yoğundur. Belirli bir noktadan sonra, pahalı olmayan materyallerden maliyet tasarrufu, artan işgücü maliyetleri nedeniyle iptal edildi, bu nedenle diğer seçenekler geliştirilmelidir.

INTUMESCENT ( ŞİŞEN ) KAPLAMALAR

Intumescent kaplamalar aşırı ısı mevcudiyetinde arınarak ve genişleyerek çalışır. Hacimdeki artış ve yoğunluktaki düşüş, alt tabakanın ısınmasını yavaşlatır ve çeliğin kendiliğinden eriyeceği zamanın artmasını sağlar. Intumescents tipik olarak alev aldığında orijinal kalınlıklarının 25 katına kadar şişer. Bu genişleme, alevler ve şişmeyen bir kaplamadan katlanarak daha geniş olan çelik arasında bir bariyer sağlamasına olanak tanır.

Şişen bir kaplama uygulamasına kalınlık eklemek, bir yangın olayı durumunda oluşacak şişme miktarını arttırır. Örneğin, verilen bir şişen 350 mil’lik bir kaplamanın, 1,5 saat yangın derecesine sahip olduğu tespit edildiğinde, 3 saat yangın derecesine ulaşmak için teorik olarak 700 mil gerekli olacaktır. Gerçekte, ek olarak, kalınlık bazen eğriler ve yarıklar gibi belirli alanlarda belirtilir, böylece 3 saatlik bir derecelendirme elde etmek için 750 milimetre kalınlığında bir şey gerekebilir.
Şişen kaplamalar tek bileşenli formüller halinde olduğunda, yoğun beton ve hafif çimentolu kaplamalardan çok daha basittirler ve bu nedenle çok daha düşük işçilik maliyetleri eşlik eder.
Ek olarak, bunlar doğrudan çeliğe uygulandıklarından, nemin oturabileceği ve korozyona yol açabileceği bir boşluk oluşmaz. Intumescent kaplamalar, geleneksel koruyucu kaplamalarla aynı şekilde korozyona karşı savaşır, bu fark, şişirme kabiliyetleri ve başlangıçta uygulandıkları daha büyük kalınlıklardır. Birbirinden kabarmış olan kaplamaların tüm faydaları ile birlikte, tavsiye edilen ateşe dayanıklı çelik yöntemimizdir.

Bir şişen (ıntumescent) kaplamanın genel bileşimi

  1. Karbon kaynağı
  2. Asit verici
  3. Üfleme maddesi

Intumescent Ateşe Dayanıklı Kaplamaların Faydaları

  • 2 Saatliğine Kadar Yangın Derecesi
  • ASTM, NFPA ve UL test standartlarını karşılar
  • Yapısal çelik, tanklar, alçıpanlar için mükemmel… hatta ahşap!
  • Düz beyaz renkte
  • Çevreye uyum sağlamak için boya ile kaplanmış olabilir
  • Güçlü yapışma ve dayanıklılık
  • Hızlı kuruma süresi
  • Su bazlı
  • Kokusuz

Uygulama hızlı ve kolaydır. Herhangi bir renkte kusursuz bir sonuç elde etmek için su bazlı bir düz veya yarı parlak boya ile üst kaplanabilir. Yükseltilmiş veya yeniden tasarlanan mevcut yapılar için, şişen ateşe karşı koruma mevcut operasyonlara en az kesinti ile yangın dereceli bir düzeneğin elde edilmesi için bir yöntem sunar.

Kaplamanın orijinal yüzeylere doğrudan uygulanabilmesi nedeniyle, tarihi yapıların yangın hasarına karşı korunması ve korunması için mükemmel bir seçimdir.

yangin-geciktirici-ve-gecirmez-boya-ve-kaplamalar-gorsel-3

Yukarıdaki görüntü, yangına dayanıklı malzemede tipik çatlak oluşumunu göstermektedir. Koyu mavi son kattaki çatlaklar genellikle altta yatan ateşlemede çatlaklar izler.

Bina ilavesine yönelik proje spesifikasyonu, yangına karşı dayanıklı malzemelerin, yangın durumunda binanın desteklenmesi açısından kritik olan yapısal çelik çerçeveleme elemanlarına (diğer bir deyişle çelik kolonlar ve döşeme kirişleri) sahaya uygulanmasını gerektirmektedir.

Tek bileşenli, çoklu kat

Birincil akrilik / vinil / polivinil asetat kaplamalar veya yüksek yapılı epoksi kaplamalar – esasen iki yaygın kaplama türü olan şişen kaplamalar içerir. Tek bileşenli akrilik esaslı kaplamalar, istenilen yangın derecesini sağlamak için kaplama için gerekli kalınlığa bağlı kat sayısı ile birlikte, birden fazla kat halinde uygulanır.
Birden fazla kat gerektiğinden, tam bir uygulama için zaman dilimi, katlar arasındaki geri dönüş süresine bağlı olarak birkaç gün sürebilir. Uygulama tamamlandıktan sonra, istenen dış kaplama katının uygulanmasından önce şişen kaplama tabakalarının yeterli şekilde kürlenmesini sağlamak için ek süre gerekebilir. Son katlar, sadece şişen kaplama uzun süreli dış maruziyet için uygun olmadığından gerekli olabilir.
Genel olarak, ateşe dayanıklı tabakanın kıvamı sert ve kırılgandır, kalın bir kuru sıva tabakası ile karşılaştırılabilir. Bununla birlikte, ateşe dayanıklı tabakanın yumuşak ve esnek olduğu bulunan izole alanlar vardı. Bu alanlarda ateşe dayanıklı tabaka sadece hafif ve orta dereceli başparmak basıncı ile girintili olabilir.

STM Coatech, SSPC PCI (Uluslararası Kaplama Enspektörlüğü) ve Corrodere (MPI Group England) Türkiye, Romanya, Ukrayna, Gürcistan, Rusya, Azerbaycan, Turkmenistan, Kazakistan, Irak, Katar, Kuveyt, Umman, Sudan ve Cezayir resmi lisansörüdür.

Ayrıca Türkiye başta olmak üzere yukarıda bahsetmiş olduğumuz ülkelerin yetkili sınav merkezidir. Corrodere Enspeksiyon Kursları aşağıda sıralanmıştır.

1.Icorr Level 1
2.Icorr Level 2
3.Icorr Level 3
4.IMO PSPC
5.Corrodere Hot Galvanizing
6.Corrodere Insulation Inspector
7.Practical Workshop Icorr 1,2,3
8.Corrodere Marine & Offshore Inspector
9.Transition to Icorr

Referans: